Alle veier fører til Finnair Plus, del II - Statusnivå

- En liten oppsummering av hvilke nivå og privilegier du kan få fordel av.

I dette innlegget har jeg kun vurdert Finnair sitt lojalitetsprogram. Jeg har begrenset kunnskap om andre flyselskapers lojalitetsprogram, og kan dermed ikke sammenligne direkte.

Bilde 1. Finnair Plus Gold bagasje tag

Hva er bakgrunnen for at såpass mange ikke forstår hva det er med den enorme iveren etter å oppnå status hos flyselskaper og for den sak skyld hotellkjeder? Og hvorfor er det en del av oss som har oppdaget, og nærmest fått et sykelig forhold til jakten på en god status. Det er et slags «status-nirvana», en slags tilstand, som man nesten «for alt i Verden» ikke vil gi slipp på.

Jeg har forstått, at jaget er det samme, uavhengig av hvilket fordelsprogram du har begynt å samle poeng og status hos. Noen har anledning til å reise i jobb. Noen mye og andre en gang i blant. Mange, som meg, har kun anledning til å reise privat i helger og ferier.

Det er sågar mange som er aktivt medlem av flere fordelsprogrammer. De fleste aktive reisende, er ofte minimum medlem av et fordelsprogram i hver av alliansene; OneWorld, SkyTeam og Star Alliance.   

Bilde 2. Oversikt hvilke allianser de mest kjente flyselskapene tilhører.

For min egen del, skjønte jeg ikke hvor behagelig og nyttig status i fordelsprogram var før jeg for første gang reiste interkontinentalt i business-klasse. Det er ofte en del av de samme fordelene for kortere reiser innad i Europa, men seteplass og service er ofte vesentlig dårligere. Dette skyldes nok først og fremst størrelsen på fly og tilgjengelig reisetid. Når man reiser interkontinentalt i business klasse, og her opplever jeg at det er mye likt på kryss av fordelsprogrammene, får man de fleste fordelene inkludert i billettprisen.


Bilde 3. Fast-track  - sikkerhetskontroll uten kø på Gardermoen (OSL).

Reiser man i business-klasse, er det normalt sjekk-inn i køfri skranke, egen køfri sikkerhetskontroll, samt tilgang til lounger med god drikke, snack og enkel matservering. I tillegg får business-klasse prioritert ombordstigning, som gjør at du slipper kø inn i flyet, får tid til å plassere håndbagasje og finne deg til rette i setet før midtgangen er full av mennesker. Plass til håndbagasje, jakke og veske/pc-bag er upåklagelig. Setene er større, ofte helt flate på interkontinentale reiser, og benplassen er normalt så god at du ikke klarer å nå setet foran. Sist men ikke minst, så får man normalt tilbud om en «før avgang» forfriskning


Bilde 4. Fast-track billett i Bangkok (BKK) inkludert i Finnair business-klasse.

Jeg er verken en stor vin- eller Champagne-elsker, men et glass Champagne før avgang, er etter min smak både godt og en perfekt start på en lengre flyreise. Servering underveis i business-klasse, er av en helt annen standard enn i økonomi. Maten er bedre tilberedt, den smaker bedre, og i det siste har flyselskaper begynt med «mat på forespørsel», dvs. at maten serveres etter ditt ønske og behov, og ikke når serverings-vogna tilfeldigvis går forbi. Mat og drikke serveres med ordentlig bestikk og glass. I business-klasse er alt av mat og drikke inkludert. Drikkeutvalget dekker normalt alle behov fra vann, mineralvann og øl, til dyre viner, Champagne, diverse sprit og god gammel Cognac. I tillegg til den serveringen du normalt blir tilbudt så snart det du har er tomt, blir det ofte satt ut en liten «bar» med snack og drikke som du kan forsyne deg av etter eget ønske.

Når du ankommer business setet ditt, ligger det normalt klart en pute, et pledd, tøfler og amenity-kitt. Et amenity-kit, er en liten «pung» med det mest nødvendige for en reise; tannkrem, fuktighetskrem, lipp-syl, øre-plugger, og nettmaske. «Pungen» Finnair benytter er designet av Marimekko.


Bilde 5. Innhold i Finnair sitt amenity-kit. "Pung" er designet av Marimekko. 

Reiser du i økonomiklasse, på en billigst mulig billett, kan du se langt etter det som er beskrevet over av komfort og «luksus». Selv om de fleste av oss ønsker mest mulig komfort og «luksus» på flyreiser, er det vel ingen som ønsker å betale mer enn nødvendig for flybilletten?

Og det er her flyselskapenes lojalitetsprogrammer med status, bonusreiser og poenganvendelser kommer til sin rett. Anvendelsen av Finnair Plus poeng har jeg beskrevet på bloggen min, i innlegget; «Alle veier fører til Finnair Plus, del I - anvendelsen». I en senere blogger skal jeg beskrive hvordan jeg opparbeider meg mest mulig poeng. Under skal jeg beskrive hvilke status-nivå du kan opparbeide deg hos Finnair, hva som kreves og hvilke privilegier de ulike nivåene gir deg.

Overnevnte «nirvana», beskriver på mange måter muligheten for å høste av de fleste fordelene når du kun betaler for en rimelig økonomiklasse billett.

Status-nivå

Finnair Plus opererer med 4 forskjellige nivå.

 • Basic
 • Silver
 • Gold, tilsvarer OneWorld Sapphire
 • Platinum, tilsvarer OneWorld Emerald

 

Beregningsperioden varer i ett år fra du starter opp. Når det har gått ett år, fortsetter du på det nivået du har før forrige beregningsperiode ble avsluttet om du har opprettholdt eksisterende nivå. Har du opparbeidet deg nok poeng til neste nivå, oppgraderes du med en gang, og så vil du minimum ha nytt nivå ut neste beregningsperiode. Har du ikke klart å opprettholde nivå, rykker du ned til det nivået du har klart å samle nivåpoeng til, når ny årsperiode starter og nivåpoengene nulles. Bonuspoeng nulles ikke når ny årsperiode starter. Bonuspoeng har noe lengre «holdbarhet», avhengig av status-nivå.

I tillegg kan du som nevnt innlegget; «Alle veier fører til Finnair Plus, del I ? anvendelsen», oppnå statusen Gold og Platinum på livstid. Finnair Plus Junior er på Finnair Plus Basic nivå frem til barnet blir 18. år.

Alle fordelene de ulike statusene gir, krever at du har en gyldig billett. For oppgradering av reise-klasse, sete-reservasjon, ekstra bagasje mm, må du normalt ha en gyldig Finnair billett. Billetten kan gjerne være så rimelig som mulig. For å benytte tjenester på flyplass, må du normalt ha en gyldig OneWorld flybillett. Det er variasjoner fra flyselskap til flyselskap, og fra flyplass til flyplass. I tillegg til at min oppsummering under ikke er uttømmende, endrer betingelsene seg fra tid til annen. Sjekk gjerne Finnair.no og OneWorld.com når du planlegger å bestille en reise, sli at du får meg deg siste oppdatering og detaljer.

Her kan du lese om OneWorld, og hvilke lounger du har tilgang til med business billett, og hvilke lounger du har tilgang til med Sapphire og Emerald status.

 

Finnair Plus Basic

Krever: Gratis innmelding i Finnair Plus.

Fordeler:

 • Du kan begynne å spare opp nivå- og bonuspoeng fra innmelding.
 • Innmelding kan skje du foretar din første kvalifiserende flyreise, men jeg anbefaler å ha dette på plass før du skal ut å fly.
 • Medlemmer har tilgang medlemstilbud
 • Det er anledning å bruke bonus som nevn i tidligere innlegg på bloggen.
 • Bonuspoeng kan kjøpes, byttes inn til nivåpoeng, og gis bort/få til/fra familiemedlemmer. Finnair Pluss medlemmer blir prioritert før reisende som ikke er medlem på ventelister og overbookinger.
 • Som Finnair Plus medlem, har du tilgang til personlig side hos Finnair og i deres mobil-app. Der har du oversikt over alle poeng transaksjoner og hvor mange nivå-poeng du har spart opp. Her kan du også bestille flyreiser og kjøpe tjenester for dine bonuspoeng.
 • Som Finnair Pluss medlem, oppnår du også rabatter hos samarbeidspartnere.
 • Mitt tips er at hvert familiemedlem melder seg inn, og skaffer seg hvert sitt Finnair Pluss medlemskap, uavhengig om du reiser lite eller mye.

 

Finnair Plus Silver

Krever: 30.000 nivåpoeng eller 20 kvalifiserende flyvninger med Finnair eller annet OneWorld-flyselskap innen utgangen av beregningsperioden.

Fordeler:

 • Som Finnair Plus Silver medlem, har du alle fordelene i Basic.  
 • En ekstra innsjekket bagasje.
 • Anledning til å benytte «køfri» prioritert sjekk-inn og «køfri» prioritert sikkerhetskontroll.
 • Kan kjøpe tilgang til Finnair lounger for seg selv og sitt reisefølge i Finnalnd.
 • 50 % rabatt på pris ved kjøp av setereservasjon.
 • 10 % rabatt på tax-free kjøp som forhåndsbestilles eller kjøpes om bord på flyvningen utenfor EU.
 • 10 % ekstra opptjening av nivå- og bonuspoeng ved Finnair og OneWorld flyvninger.
 • Tilgang til eksklusiv Finnair Plus Silver servicetelefon og e-post adresse for henvendelser vedr. poeng, bonusreiser, bestillinger mm.

 

Finnair Plus Gold - tilsvarer OneWorld Sapphire

Krever: 80.000 nivåpoeng eller 46 kvalifiserende flyvninger med Finnair eller annet OneWorld-flyselskap innen utgangen av beregningsperioden.

Fordeler:

 • Som Finnair Gold medlem, har du alle fordelen i Basic og Silver. 
 • Du kan ta med deg et stk spesialbagasje kostandasfritt (golfbag, skiutstyr eller dykkerustyr).
 • Du har tilgang til Finnair lounge, Finnair Premium Lounge og andre OneWorld sine lounger i helge Verden med en valgfri gjest.
 • Du kan reservere og få sete bekreftet ved bestilling.
 • Gratis Internettforbindelse en hel time på de flyene som har WiFi-portal.
 • Du får 4 enveis oppgraderinger fra økonomiklasse til businessklasse innad i Europa.
 • Oppgraderingene kan benyttes til en enveis interkontinental oppgradering.
 • 15 % ekstra opptjening av nivå- og bonuspoeng ved Finnair og OneWorld flyvninger.
 • Tilgang til eksklusiv Finnair Plus Gold servicetelefon og e-post adresse for henvendelser vedr. poeng, bonusreiser, bestillinger mm.

 


Bilde 6. Oversiktsbilde fra min side hos Finnair.
 

Finnair Plus Platinum - tilsvarer OneWorld Emerald

Krever: 150.000 nivåpoeng eller 76 kvalifiserende flyvninger med Finnair eller annet OneWorld-flyselskap innen utgangen av beregningsperioden.

Fordeler:

 • Som Finnair Platinum medlem, har du alle fordelene Gold, Basic og Silver
 • Du kan ta med deg et ekstra kolli når du reiser med andre OneWorld flyselskaper.
 • Du har tilgang OneWorld førsteklasse-lounger med en valgfri gjest på samme flygning.
 • Gratis Internettforbindelse på de flyene som har WiFi-portal.
 • Gratis drikke eller en avis til deg og ditt reisefølge om du reiser på økonomi-klasse.
 •   Du får to enveis interkontinentale reise-klasseoppgraderinger.
 • Oppgradering til business-klasse for inntil 3 familiemedlemmer for 50.000 / 10.000 Finnair Plus poeng per person i reise interkontinentalt/Europa, om du har kjøpt din billett i business-klasse.
 • Finnair Pluss poengene utløper ikke.
 • 25 % ekstra opptjening av nivå- og bonuspoeng ved Finnair og OneWorld flyvninger.
 • Tilgang til eksklusiv Finnair Plus Platinum servicetelefon og e-post adresse for henvendelser vedr. poeng, bonusreiser, bestillinger mm.
 • Du kan gi bort et Finnair Pluss Gold medlemskap i gave til et hvilket som helst annet Finnair Plus medlem som ikke er Finnair Plus Junior.

 

Vær gjerne oppmerksom på at betingelsene for flyselskapenes lojalitetsprogram kan revideres og endres. Sjekk alltid flyselskapets egne sider for oppdatert informasjon. For oppdatert informasjon og fullstendig oversikt om Finnair Plus, anbefaler jeg å sjekke Finnair sin side her;

I august 2017, vil jeg oppnå Finnair Pluss Platinum. Da vil jeg kunne gi bort Finnair Pluss Gol medlemskap til min ektefelle når status oppnås. I tillegg vil jeg få et nytt medlemskap å gi bort når min årsperiode fornyes 1. oktober. Da har jeg anledning til å gi bort et medlemskap til en venn.

Jeg vil i løpet av noen få dager, legge ut en konkurranse, hvor jeg trekker ut en heldig vinner av en uåpnet Marimekko Finnair amenity-kit.

Alle som registrerer seg som "følger" av  bloggen min, og legger inn en kommentar i denne bloggen om at de har lyst til å være med i trekningen deltar. Jeg kommer tilbake til frist for registering og kommentar.


Bilde 7. Premie, en uåpnet Finnair amenity-kit i Marimekko-design.
 

#Finnair #Finnairplus #Finnairplusssilver #Finnairplusgold #Finnairplusplatinum #AY #oneworld #oneworldsapphire #oneworldemerald #fly #business #businessklasse #biz #lounge #luksus #privilegier #champagne #priority #fastlane #marimekko #fasttrack #flyplass #fly #Finland #Helsinki #Oslo #OSL #HEL #fordelsprogram #ferie #status

 

 

12 kommentarer

Ingunn

21.05.2017 kl.11:25

Dette var interessant. Har ikke trodd det var så store fordeler ved å bruke lojalitetsprogrammene aktivt. Ser ut til at jeg bør sjekke mer ved neste reise.

Spennende blogg, med et nyttig innhold.

Jørn Aasland

21.05.2017 kl.20:46

Takk for hyggelig kommentar :-)

Ja, jeg opplever at det er mulig å oppnå mange fordeler ved å sette seg inn i reglene til de selskapene man allikevel benytter seg av, både på reiser og i hverdagen.

Lykke til i jakten!

luftebobbla

21.05.2017 kl.20:56

Dette så jo svært spennende ut og jeg ønsker meg veldigt et slik marimekko sett

Jørn Aasland

21.05.2017 kl.20:59

Luftebobbla, du er med :-)

# 1

Pål

25.05.2017 kl.14:03

Kom akkurat over bloggen din, og kan med en gang se at dette innholdet er noe jeg kommer til å få mye bruk for :) Takk for lærerike og interessante perspektiver på poengreiser og annen moro/nytte som jeg skal sette meg godt inn i når jeg skal på nye reiseeventyr. Har allerede reist mye, men har ikke aktivt brukt bonusprogram, ulike kredittkort og egne flyselskapkort i stor grad. Det skal jeg gjøre nå som jeg skal reise ekstra mye det neste året. Særlig artig å lese litt mer om bakgrunnen og motivasjonen for bloggen din. Har selv lyst til å starte egen reiseblogg senere, og har faktisk mange idéer, men takk for god inspirasjon, Jørn! Har forresten trykket like både på facebook-sida di og rett over dette kommentarfeltet, var det nok for å være med i konkurransen om Marimekko-settet? Lykke til videre, kanskje jeg tar kontakt med deg med tid og stunder dersom jeg trenger konkrete tips :) Mvh Pål

Jørn Aasland

25.05.2017 kl.14:20

Pål: Hei, og takk for super tilbakemelding.
Det kommer mer i bloggen etter hvert, spesielt når jeg reiser fremover. Jeg har allerede bestilt 6 turer det neste året..
Om du ønsker å delta, må du registrere deg som bruker på blogg.no og deretter registrere deg som følger av min blogg; poengreiser.blogg.no. Selv om du ikke skal starte med din blogg enda, anbefaler jeg deg å velge et bloggnavn som du kan bruke senere når du skal skrive din blogg. Alt er gratis??

Pål

25.05.2017 kl.15:20

Takk for kjapt svar, gode råd og viktig veiledning! Jeg tok sporenstreks opp tråden din og opprettet en reiseblogg som jeg kaller for Turteft ;) Så skal jeg snart planlegge, forberede og gjennomføre et skikkelig reiseopplegg fra august av. Blir nok spennende å utvikle en blogg i forkant av og i kjølvannet av denne turen, samt andre reiser i tiden som kommer! Som deg planlegger jeg nemlig ofte flere turer av gangen og har stor glede av hele prosessen hver gang. Foreløpig følger jeg bare deg og finalcall av andre blogger for de vet jeg er interessante for meg, men jeg skal finkjemme reisebloggmarkedet etter andre sider med god kvalitet, og tar gjerne i mot tips fra deg om det samme. Har sett og lest mange brukbare blogger tidligere, men jeg har som sagt enkelte idéer som jeg håper og tror vil kunne ha et rimelig stort marked for nye lesere. Det gjelder bare å få en god start, så jeg takker igjen for din blogg som en inspirasjonskilde.

Jørn Aasland

25.05.2017 kl.15:34

Pål: Supert. Da er du også med i konkurransen. Følg gjerne Facebooksiden; poengreiser og Instagramsiden: poengreiser. Jeg legger ofte ut informasjon og bilder som jeg ikke skriver om i bloggen min.

#2

Anneli Høiland

28.05.2017 kl.16:00

Gjerne med i konkurranse, og følger poengblogg :) Blir nok en del reising på meg som forfatter/forlegger etterhvert, nyttig med innputt for mye og mangt.

Super bloggidé!

Jørn Aasland

28.05.2017 kl.19:04

Anneli Høiland: Takk for hyggelig kommentar. Du er med i trekning!
Premie trekker etter jobb i morgen.
Ha en fortsatt fin søndag.
#3

Anneli Høiland

28.05.2017 kl.20:21

Tusen takk, samme til deg!

Jørn Aasland

29.05.2017 kl.17:56

Vinner er trukket, og lagt ut i nytt innlegg på bloggen.

Skriv en ny kommentar

Jørn Aasland

Jørn Aasland

47, Tønsberg

Reiseglad mann med sans flyselskaper, flyplasser, hoteller, fordelsprogrammer, privilegier, god økonomi, smarte kjøp og verdi for pengene.


Kategorier

Arkiv

hits